Streľba v Brezovičke

15.09.2010 Sabinov

V utorok 14.9.2010 niekoľko minút po 23 hodine bolo oznámené polícii, že v obci Brezovička, okr. Sabinov sa strieľa.
Podľa svedkov udalosti podnapitý muž v miestnom pohostinstve sa údajne vyhrážal tam sediacim hosťom a neskôr idúc k domu sa zastavil na zastávke autobusu, kde bola skupinka mladých ľudí a tam vyvolával bitku. Keďže sa nikto z nich s ním biť nechcel, tak sa im vyhrážal, že ide domov po zbraň a všetkých ich postrieľa. Jedna z miestnych žien asi okolo 23,00 hod. počula zvuky podobajúce sa na výstrely. Spolu s manželom sa išli pozrieť cez okno, kde na ulici videli podozrivého. Videli, že v ruke drží pištoľ striebornej farby, z ktorej vystrelil. Pri streľbe bolo vidno záblesky zo zbrane. Strieľajúci muž rozhadzoval rukami a zbraňou mieril smerom k autobusovej zástavke, kde v tom čase sa nachádzalo niekoľko osôb. Žena skutočnosť oznámila telefonicky policajtom. Policajti jej povedali, že sa má schovať a varovať aj ostatných ľudí, ktorých spozoruje a hneď poslali hliadky na preverenie udalosti.
Vzhľadom na nebezpečnosť konania polícia pristupovala k nemu ako k ozbrojenému páchateľovi s plným nasadením, pretože išlo o ochranu životov a zdravia občanov obce. Keď operatívna hliadka zistila, že páchateľ vošiel do domu, tak zasiahli policajti pohotovostného policajného útvaru.
Po vniknutí policajtov do uzatvoreného priestoru domu bol nebezpečný páchateľ zadržaný a stotožnený, pričom policajti u neho našli tri kusy krátkych plynových zbraní. Preverením totožnosti páchateľa polícia zistila, že sa jedná o 38 ročného muža z Novej Ľubovne, okr. Stará Ľubovňa, ktorý sa často zdržiaval v Brezovičke v rodičovskom rodinnom dome. Muža už v minulosti polícia preverovala kvôli zbraniam a priestupok riešil príslušný obvodný úrad v rámci priestupkového konania. Muž nemá povolenie na držbu a nosenie zbraní.
Keďže zákrok policajtov v dome bol rýchly a páchateľa prekvapil, tak zbraň nepoužil a nedošlo k jeho zraneniu ani k zraneniu zasahujúcich policajtov. Po jeho zadržaní bol eskortovaný na Obvodné oddelenie PZ v Lipanoch za účelom vykonávania ďalších procesných úkonov. Po zadržaní mu policajti pri kontrolnej skúške na požitie alkoholu namerali 0,98 mg/l alkoholu.
Polícia prípad vyšetruje ako prečin násilia proti skupine obyvateľov a proti jednotlivcovi. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky.
 

Vyberte región